Hoe bewerk ik glas, zodat het een kunstwerk wordt? Het is voor mij de uitdaging om helemaal bij het begin te starten: met blank vensterglas, vergelijkbaar met het glas dat thuis in het kozijn zit. Om van dit kleurloze en platte glas tot een gekleurd object te komen, doorloop ik verschillende stappen. Het glas wordt gekleurd, gebakken, bestempeld en uiteindelijk aan elkaar gesoldeerd. Zo maakte ik de koningin in de serie ‘Schaakstukken’.

Glasbewerken: kleuren en bakken

Stencils om motieven aan te kunnen brengen op het glas met glaspoeder

1. Stencils voor powder painting
Ik heb vensterglas in model gesneden en de panelen liggen klaar voor bewerking. Allereerst bestrooi ik het blanke glas met speciaal poeder om het glas te kleuren. Door gebruik te maken van stencils, zoals deze, blijven delen van het glas uitgespaard en ontstaan patronen.

Panelen gekleurd met powder paint liggen in de oven om gebakken te worden

2. Het glas gaat in de oven
De verschillende kleuren poeder liggen los op het glas. Het glas gaat in de oven zodat het poeder aan het glas vast smelt (glas fusing). Hier liggen de panelen op een keramieke plaat in de speciale glasoven, klaar om afgebakken te worden. Ik moet het glas langzaam opstoken, zodat het niet springt. Een stookprogramma duurt bijna een dag en op het hoogtepunt is de temperatuur in de oven 740 graden.

Stempels uit linoleum gesneden om glas te bedrukken

3. Stempels om het glas verder in te kleuren
Nadat de glazen panelen uit de oven zijn en ze zijn afgekoeld, kleur ik het glas verder in voor een tweede stookgang. Met zelfgemaakte stempels (die ik uitsnijd uit linoleum) breng ik nog een laagje kleur aan op het glas. In dit geval heb ik pasta gebruikt die is ontwikkeld om glas te kleuren. Er is een tweede stookgang nodig, omdat het poeder eerst versmolten moet zijn met het glas, voordat je er overheen kunt werken. Ik houd ervan om een gelaagd effect te creëren. Na een tweede stookgang zien de panelen er als volgt uit:

Glas gekleurd met powder paint en een druktechniek (linoleum afdruk) is gebakken in de oven

4. Panelen gekleurd met powder paint en pasta

Construeren met tiffany-techniek

Om een staand object te creëren, werk ik met een tiffany-techniek. Ik voorzie de randen van elk paneel van koperfolie. Als dat is gebeurd, soldeer ik de verschillende delen aan elkaar. Hoe werkt solderen? Met een warme soldeerbout, smelt ik soldeertin op het koperfolie. Het koper en de tin versmelten met elkaar en de delen zitten vast.

Dit glazen object is de koningin in de serie 'Schaakstukken'. Gemaakt van blank glas dat is ingekleurd en met een tiffany-techniek aan elkaar gezet.

5. Het eindresultaat
Alle panelen zitten aan elkaar vast en het object, in dit geval de koningin uit de serie ‘Schaakstukken’ is klaar!

Serie ‘Schaakstukken’

De koningin is een object in een serie. Andere kunstwerken die ik tot nu toe heb gemaakt in deze serie, vind je terug in mijn digitale galerie onder het kopje ‘glas’.