Mijn kunst is een stukje van wie ik ben. Maar wie ben ik verder? Mijn naam is Petra van der Hoeven, geboren in Monster in het Westland en nu woonachtig in het Zuid-Hollandse Rijswijk, tussen Den Haag, Delft en het Westland.

Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in ambachtelijke technieken. Op jonge leeftijd leerde mijn moeder mij bijvoorbeeld breien. Ze had toen waarschijnlijk nooit gedacht dat juist die techniek nu onderdeel uitmaakt van sommigen van mijn kunstwerken.

Opleiding

In 1988 startte ik met de avondopleiding Monumentale Vormgeving Textiel aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Het mooie aan deze richting is dat je met veel verschillende materialen kunt werken, zolang ze maar flexibel zijn. Tijdens de opleiding kon ik heerlijk experimenteren met verschillende kunstvormen en materialen. Het vak fotografie en het afdrukken van de foto’s spraken mij toen vooral aan. En ook in het maken van structuren op papier, met onder meer verf, krijt en vernis, had ik veel plezier.

Na de opleiding startte het zelfonderzoek. Welke materialen passen écht bij mij? Wat is mijn eigen stijl? Uiteindelijk legde ik mij toe op drie kunstvormen: glaskunst, etsen en textiel.

Huidig werk

Om me verder te verdiepen, volgde ik verschillende cursussen: op het gebied van etsen en glas bewerken. Nu werk ik thuis in mijn atelier waar ik de beschikking heb over een eigen glasoven en een etspers.

Ik werk graag in thema’s, zoals de serie ‘Sea life’: etsen over mijn beleving van de onderwaterwereld en de serie ‘Het dagelijks leven’; een reeks witte breiwerken, te zien op de foto bovenaan deze pagina en geïnspireerd door de kunst van Jan Schoonhoven.

Structuur, herhaling, ritme

Structuur, herhaling en ritme zijn terugkerende thema’s in de series die ik de laatste jaren maak. Dit zijn thema’s waar ik van houd en die je terugziet in mijn kunstobjecten. De mooiste uitdaging is voor mij het combineren van verschillende technieken: zeefdrukken op glas, grafisch breien. Kijk in mijn digitale galerie hoe ik verschillende technieken combineer tot één kunstwerk.

Bron van inspiratie

Voor mij gaat kunst over ideeën. Door iets moois te maken waar andere mensen van kunnen genieten, kan ik mijn ideeën – die normaal gesproken toch alleen in je eigen gedachten zijn – visueel maken. Zo wordt de kijker er als het ware deelgenoot van.

Kunst interpreteren

Ik vind het belangrijk dat kijkers een kunstwerk zelf kunnen interpreteren, dat ze vrolijk worden van mijn kunst, of erdoor geïnspireerd raken. Kortom: dat het iets teweegbrengt bij de kijker, al is dat maar heel klein, of heel diep van binnen, zodat je even de alledaagse dingen vergeet.

Benieuwd waar ik, Petra van der Hoeven, mijn inspiratie verder vandaan haal? Lees dan dit nieuwsbericht. Meteen mijn werken zien? Bekijk mijn digitale galerie.

Op zoek naar een uniek en smaakvol presentje?

Een verjaardag, vaderdag, moederdag of jubileum: geef eens een kunstwerk cadeau.