Inspiratie is overal. Ik hoef maar iets te zien of te lezen en als vanzelf vormt zich in mijn hoofd een idee of een vraag: hoe zou het eruit zien als ik zoiets zou combineren met een van de technieken die mij zo aanspreken? Hoe kan ik ambachtelijke technieken omzetten naar moderne kunst?

Het zijn maar een paar voorbeelden van ideeën die een startpunt kunnen zijn voor een nieuw object, kunstwerk, schilderij of zelf voor een hele serie. Een van de bronnen waar ik altijd weer nieuwe inspiratie en ideeën uit opdoe, is het kijken naar het werk van andere kunstenaars. Of het nou objecten, schilderijen of tekeningen zijn. Er is altijd wat uit te halen. Recent nog inspireerde een expositie die ik bezocht en een boek over kunst dat ik las me tot het maken van twee series.

Witte breiwerken geïnspireerd op Jan Schoonhoven

Het bezoeken van musea is een belangrijke bron van inspiratie voor mij. Zo bezocht ik een expositie waar de werken van Jan Schoonhoven tentoongesteld werden. Hij was een Nederlandse beeldend kunstenaar die op een bepaald punt in zijn carrière monochrome reliëfs maakte, allemaal in het wit.

De structuur en geometrische structuren fascineerden me, omdat er een bepaalde geordendheid van uitging. Hij werkte in één kleur, maar er zat toch veel diepte in zijn kunst door de werking van licht en schaduw. Datzelfde effect wilde ik creëeren door het breien van patronen.

Onderstaande serie is het resultaat.

Schilderijen van draad geïnspireerd op de art-deco kunstenaars

Op dit moment werk ik aan een serie van schilderijen van draad in art-decostijl. De kleurige art-decostijl ontstond begin 20ste eeuw in Frankrijk en kenmerkt zich door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. Ik las er een boek over en was direct enthousiast. De herhalingen van vormen en de gekke kleurcombinaties… Daar wilde ik zelf mee aan de slag!

Mijn doel bij deze serie is om met een oude techniek moderne kunst te vervaardigen. Door strengen te haken van gekleurd garen ontstaan dikke draden, waarmee ik als het ware kan ‘schilderen’ op het karton. Het is nog best lastig om steeds dezelfde vormen te herhalen en kleurencombinaties te zoeken die typerend zijn voor de art-decostijl, maar dat zie ik als een leuke uitdaging.

Gebaseerd op de werken van de art-deco-kunstenaars is dit een schilderij van draad met een herhaling van vormen en kleuren

Meer informatie over de serie witte breiwerken en de serie met art-decoschilderijen vind je bij de afzonderlijke werken in mijn digitale galerie.