Op 3 en 4 september vond deOpen Atelierroute Wateringen en Kwintsheul (OAWK) plaats. Met onder andere de verkoop van kunst voor het goede doel waarvoor ik een kunstwerk ter beschikking gesteld. Daarover verscheen een interview met mij op de website van OAWK waarin duidelijk wordt hoe ik aan inspiratie kom en je meer leest over de totstandkoming van mijn werk ‘Vrijheid’. Je leest het hieronder

‘Vrijheid’ is gemaakt voor het goede doel en nog tot en met 25 september te bekijken in de Hofboerderij in Wateringen en is te koop. De opbrengst komt ten goede aan Stichting Vluchtelingenwerk. 18 september ben ik zelf op de locatie aanwezig om uitleg te geven bij het kunstwerk.

Interview OAWK

Petra van der Hoeven – Maakt kunst met een gevoel

Het creëren van de gekst mogelijke kunstwerken geeft vrijheid
De Westlandse Petra van der Hoeven maakt bijzondere kunstwerken, kunstzinnige decoraties en objecten voor in huis, of op kantoor. Van etsen, glas tot textiel. Vanuit haar opleiding aan de kunstacademie leerde ze heel vrij te werken en kon ze ‘’de gekst mogelijke’’ kunstwerken maken. Waarbij ze al snel een voorliefde voor monumentale kunst in combinatie met architectuur ontwikkelde. Eigenlijk is versiering een betere samenvatting zegt Petra. ‘’Ik werk klein maar door een hoeveelheid van hetzelfde te maken wordt het een groter monumentaal werk. Ik maak vaak een serie. Van die serie maak in dan weer een groter kunstobject. Dat spreekt mij juist aan.’’

Belangstellenden en kopers vinden Petra’s werk uniek, kleurrijk en apart. Het is ambachtelijke kunst en dat zie je niet zo vaak. Etsen, objecten van vensterglas, schilderijen van textiel en gebruiksvoorwerpen zoals lantaarns en schalen. Het zijn erg arbeidsintensieve kunstvormen. Petra: ‘’Ik werk graag met mijn handen, ben altijd bezig. Altijd zoek naar nieuwe uitdagingen. Mensen die mijn exposities of website bezoeken kunnen zich erover verbazen dat je zo lang aan een stuk wilt werken. Ik vind het leuk als ze vragen hoe ik iets heb gemaakt. Het zijn vaak ouderen die de vormen, materialen en stijlen herkennen van vroeger. Ik werk vrij abstract, je kunt uit mijn kunst halen wat je wilt, zien wat je ziet. Het is een beetje een hang naar vroeger, toen het anders mooi was. Van ieder werk wordt er uiteindelijk maar één gemaakt.’’

Kunstwerk voor het goede doel

In verband met het thema van de Open Atelierroute Wateringen-Kwintsheul 2022 werd Petra enthousiast om haar kunstwerk met de gelijknamige titel ‘’Vrijheid’’ beschikbaar te stellen voor het goede doel. Bijzonder is dat de basis voor het kunstwerk al is gelegd tijdens haar opleiding. Petra: ‘’Ik heb toen ik van de kunstacademie afkwam een serie poppetjes gemaakt. Die verbeelden de belevingswereld van kinderen. Ik keek na de geboorte van mijn dochter als het ware door haar ogen. De serie is in een map gegaan en er na 30 jaar weer uitgekomen.‘’ ‘’Mijn kunstwerk Vrijheid is een sjabloondruk. De figuurtjes in het werk dansen en drukken voor mij vrijheid uit, zelfs de kleuren van Oekraïne zie je erin terug. Ik heb het gemaakt omdat ik alles heb en veel vrijheid ervaar. Dat komt vooral door mijn werk als kunstenares. Dat vind ik echt een privilege. En met dit werk kan ik iets terug doen. Daarom schenk ik het graag aan het goede doel. Ik krijg er ook altijd zelf iets voor terug. Door de tijd die mensen nemen om naar je werk te kijken en te laten weten wat zij ervaren als ze het zien.’’

Inspiratie
De kunstenares zoekt binnen haar technieken altijd naar nieuwe mogelijkheden. ‘’De kunstvormen etsen, glas en textiel kwamen op mijn pad en ze spraken me aan. Vlakglas was tijdens mijn studie een vrij nieuw materiaal. Bij het etsen houd ik van de speciale lucht, de was, het heeft een heerlijke geur. Het idee dat je met je handen werkt, je wordt er vies van.’’ Esscher is haar grote inspiratiebron voor etsen en ze laat zich ook inspireren door Joan Miro en Ghagall. ‘’Ik teken nooit iets na van een ander. Alles bedenk ik zelf. Ik maak altijd mijn eigen ontwerp. Alle genoemde kunstvormen doe ik dan ook even graag. Als ik met mijn werken bezig ben dan ga ik er helemaal in op. Je vergeet de werkelijkheid. Ik hoop dat mensen die naar mijn kunst kijken dit ook beleven. Los van alle drukte in het normale leven. Mensen moeten altijd ‘’aan’’ staan, altijd bereikbaar zijn. Ik sluit me af en ben helemaal met mijn kunstwerken bezig. Dat heeft voor mij echt wat. Ik zeg weleens: ‘Ik ben kunst’!’’

Als Petra exposeert dan doet ze dat altijd met een thema. En bij voorkeur ook met andere kunstenaars samen. De combinatie van disciplines maakt het vaak interessant voor anderen. Petra verkoopt haar meeste werken ook tijdens naar exposities.

Kunstwerk Vrijheid
Het kunstwerk dat beschikbaar wordt gesteld voor het goede doel is te zien zijn in de Hofboerderij in Wateringen. Belangstellenden kunnen bieden op het kunstwerk. De totale opbrengst is voor de Stichting Vluchtelingenwerk.

Waarom adviseer je mensen de OAWK te bezoeken
Petra: ‘’Het is mooi om te zien dat er veel kunst wordt gemaakt in het Westland. Dat je in twee dagen zoveel te zien krijgt en ook in contact komt met de kunstenaars. Dat is bijzonder. Kunst verbindt. Je bespreekt met elkaar wat je ervaart, en kunt volop over wat je ziet discussiëren. Een kunstomgeving is een plek om contact te maken. Helaas kan ik er het 1 e weekend van september niet bij zijn. Maar ik hoop dat bezoekers ook genieten van het kunstwerk dat ik beschikbaar stel. En als ze meer willen weten over wat ik doe kunnen ze altijd mijn online ‘’expositie’’ op mijn website bezoeken.’’